Actieve luchtzuivering vs. passieve luchtzuivering

Luchtdesinfectie, luchtontsmetting, luchtreiniging

Passieve luchtzuivering wil zeggen dat de lucht aanwezig in een ruimte door een filter moet gaan. Deze filter zal op zijn beurt de schadelijke elementen tegen houden. De filter verzamelt de deeltjes en geraakt verzadigt.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten van filters. Indien de filter heel doorzichtig is zal hij dus weinig tegenhouden (en al zeker niet fijn stof of pollen), indien je dan wenst dat deze heel goed filtert dien je al naar HEPA filtering te gaan. Of zelfs hyper HEPA. Hoe kleiner de deeltjes in de lucht die je wenst te zuiveren hoe fijner de filter dient te zijn.

Het voordeel is dat de lucht die door de filter gaat wel zuiver is en vrij van schadelijke elementen. Het grote nadeel is dat de filters wel duur kunnen zijn en de lucht eerst door de filter moet om zuiver(der) te zijn. Ook dien je de filters tijdig te reinigen met bijvoorbeeld je stofzuiger.

Mensen zijn natuurlijk inventiever en de technologie staat niet stil!

Net zoals men in een waterzuiveringsinstallatie technologie gebruikt om water drinkbaar te maken kan men dus technologie gebruiken om de lucht zuiver te houden van bacteriën, virussen, schadelijke stoffen, allergenen, geuren, enz.

Hiervoor gebruikt men bijvoorbeeld ozon generatoren (O³). Je hoort het wel eens op het nieuws: “Hoge ozonconcentraties, gelieve geen zware inspanningen te leveren”, Of je ruikt het na een zwaar onweer met bliksem. Die specifieke geur… ozon. Een natuurlijk luchtzuiveraar maar in hoge concentraties niet ideaal. Toch is dit een goed voorbeeld van actieve luchtzuivering. Ozon zuivert de lucht! Men noemt de reactie van ozon met schadelijke elementen een oxidatieve reactie.

Maar het kan ook veilig! De natuur verraste ons ook met het volledig veilige element OH, dat niet schadelijk is voor ons maar wel voor bacteriën, virussen, gevaarlijke stoffen, fijn stof, …

Als we het element OH reproduceren met technologie zal het reageren met de ongewenste deeltjes in de ruimte en deze vernietigen.

Een machine / Luchtdesinfectie apparaat die deze OH elementen de bezette ruimte in stuurt zuivert de lucht dus actief.
Deze technologie bestaat al sinds de eerste ruimtevluchtten, dit omdat het de beste manier was om op een veilige manier de binnenlucht van de gesloten shuttle zuiver te houden en de piloot te beschermen van mogelijke gevaren zoals bacterieën en virussen.

Geen nieuwe technologie, geen oude technologie maar misschien enkel ongekend en daarom onbemind.

Wens je meer informatie, aarzel niet ons te contacteren.

Technologische oplossingen voor alle sectoren, voor de veiligheid van jouw klanten, patiënten, medewerkers en jezelf.